Auteur Topic: Wat wil ik maken  (gelezen 226 keer)

wvdkuil

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 688
  • Bekijk profiel
  • Template Support
Wat wil ik maken
« Gepost op: 03 december 2019, 10:17:11 »
In het nieuwe jaar ga ik een "database voor weer-websites" maken die  niet gevuld gaat worden door een normaal weer-programma maar rechtstreeks door het weer-station/ sensor.

Denk aan een eigen versie (voor 1 of enkele weer-stations) van een "open"  WU-database waar de weer-templates de real-time en historie data uit kunnen ophalen of of waar u (of uw bezoekers) rechtstreeks in de weer-gegevens kunnen bladeren. 

Ja ik weet  dat Meteobridge en anderen ook de weer-station data naar een DB kunnen opladen
en dat de "problemen" met WeatherUnderground zijn opgelost, maar WU slaat niet alle weer-data in de database op (fijn-stof)
en dat MeteoTemplate ook zo iets doet

Maar , maar meestal is het er later bij bedacht en ik wil beginnen met een "leeg vel".
En als "front-end" voor die weer-database wil ik dan een weer-website browser script met een moderne uitstraling op het niveau "WeatherLink . com v2" of "ecowitt.net"  of "ambientweather. net"  e.d.  Dat moet zowel een dashboard kunnen zijn (PWS_Dashboard v2) als een "blader door" de historie (WU-history v4).
Dus het eindresultaat moet zijn dat  uw eigen weerstation via uw eigen weer-database er beter uit ziet dan die van WeatherUnderground.
Maar vooral dat u "voor altijd" uw eigen data zelf beheert en niemand die opeens kan afpakken.

Wat gedachtes:
 • De fijn-stof sensors hebben de mogelijkheid om hun meet-gegevens op te laden naar een "website-ontvang-data" WOD-script.
  En ook steeds meer weer-stations kunnen direct naar WeatherUnderground en andere  WOD-scripts de data versturen.
 • De WOD scripts voor de fijnstof sensors werken probleemloos, zijn er van diverse auteurs  en kunnen als voorbeeld dienen.
 • Weerstations bestaan uit steeds meer "onafhankelijke" delen die ieder hun eigen data aanleveren en die data is soms in verschillende units
  Bijvoorbeeld
  • Een Davis VUE
  • Een aparte Windmeter
  • Een Boltek bliksem meter
  • Een fijnstof sensor
  En van al die totaal verschillende data willen we we wel de meetwaardes van het zelfde moment "Nu", "Gisteren" enz. tonen.
  En de historie moet natuurlijk ook voor alle componenten in 1 keer opgeroepen kunnen worden.
 • Ieder apparaat kan de meet-data in de voor het apparaat geschikte frequentie opladen naar een eigen WOD-script
 • De WOD scripts slaan de meetdata "ruw" , als tekst-bestand, op
 • In een bepaalde frequentie, bijvoorbeeld iedere 5 minuten, wordt de ruwe data "geaggregeerd" naar vaste tijdstippen, 5 minuten - uur - dag
 • Een "huidige condities" opvraag-script van de template krijgt altijd 1 bestand met de laatste metingen plus de hoog-laag waardes / tijdstippen en dat voor iedere aanwezige sensor
Waarmee ga ik testen:
Met mijn VUE, die kan dus niets opladen, moet de Meteobridge doen. Zelfs een Davis-WLL toevoegen levert geen "Open" oplaad op.
Met de Luftdaten en Purpleair sensor, die kunnen een WOD script aanroepen
Met een "WeatherFlow", helaas ook (nog) geen "Open" oplaad, wel lokaal UDP, wordt een subproject

En met het leukste onderdeel:
Met een GW1000 (meer info op zeer trage website) van Ecowitt , of beter met de Europese versie van Froggit.de, die heet DP1500, zie info hier.
Werkelijk alle "fine-offset" sensoren in de buurt worden opgepikt door een zeer kleine WiFi-sensor (kleiner dan een doosje lucifers).
Ik wist niet dat er in de buurt meerdere fine-offset stations waren en ik woon op de 5e verdieping aan een park.
Verder levert Ecowiit (US-versies) en Froggit (EU-versies) van betaalbare fijnstof- ,  bodem- en extra temp/hun-sensors.

Vragen:
 • Als u ideeĆ«n heeft hoe je verschillende weer-sensoren en complete stations van verschillende leveranciers kunt samenvoegen, ik hoor graag van u dus aarzel niet om mee te discussiĆ«ren.
 • Volgens mij zijn de meeste in NL-BE verkochte direct "oplaad naar WU / WOW enz." weerstations ook van "fine-offset". En de meest recente versies van die stations onderstenen ook een eigen oplaad. Wellicht heeft iemand zo'n station?
Wim
Vantage VUE / MB-Nano https://weer.sluispark.be/
Vantage VP2 / USB logger / Meteobridge https://www.weerstation-herent.be/

Support Leuven-Template at  https://support.leuven-template.eu/
Support PWS_Dashboard (HWS-Template) https://pwsdashboard.com/

heersje

 • Gebruiker van Leuven-Template
 • Sr. Member
 • *
 • Berichten: 98
  • Bekijk profiel
  • Weer-Weather-Meteo Vossem
Re: Wat wil ik maken
« Reactie #1 Gepost op: 20 december 2019, 10:24:02 »
Hallo Wim,

ik ben er van overtuigd dat wij als weeramateurs de masters van onze eigen data moeten zijn om niet afhankelijk te zijn van welwillendheid van externe partijen  en om zelf te kunnen besluiten of we een partij willen laten meeprofiteren van de data die we genereren. Dat betekent de data wegschrijven in een (MySQL-MariaDB) database, voor mij zou een toekomstige Leuven template dat liefst ondersteunen en ik juich je stappen in die richting dan ook toe.  Het is wel belangrijk om te bedenken wat je toevoegt aan dat wat er al is. Meteotemplate is inderdaad een voorbeeld van een template die data wegschrijft en voor de webpagina uitleest (maar de vele datapunten en het uitlezen van de verschillende blokken die je op de website kunt plaatsen maakt het redelijk zwaar). Maar toch, voor de non-specialisten die geen PhP-SQL spreken een gebruiksvriendelijke oplossing. Ik gebruik zelf ook de mogelijkheid van mijn meteobridge om data weg te schrijven in een lokale Synology NAS in een MariaDB (een vork van MySQL) (die ook extern gebackupt wordt etc), dan moet je al een klein mondje SQL spreken. Overigens heeft de Home Weather Station van Brian ook een MySQL versie maar die is vrij zinloos omdat de data dagelijks gedelete wordt.

De meerwaarde van jouw project is dat je ook fijnstof data wil gaan wegschrijven, en dat je ondersteuning gaat bieden aan mensen die ipv een Davis wat laagdrempeligere apparatuur hebben, en, heel interessant inderdaad, mogelijkheid om sensoren in de buurt uit te luisteren (maar hoe zijn die opgesteld, blootgesteld aan direct zonlicht etc)

een aantal gedachtes van mijn kant
 • Is het mogelijk om qua datastructuur aan te sluiten bij de meteotemplate van Jachym, die is gedocumenteerd, daar kunnen een aantal datakolommen bijgevoegd worden. Ik stel dit voor om 2 redenen, ten eerste denk ik dat je de data verzameling en opslag los moet zien van de look and feel kant van de template, als je de data hebt kun je verschillende schillen maken om die data te presenteren (en verschillende ontwikkelaars zouden op basis van een gedocumenteerde en gestandaardiseerde database zulks kunnen doen). Ten tweede hebben de goedkopere ISP paketten vaak een beperking tot 1 database( daar kun je dan zelf weer tabellen in maken maar dat vereist een zekere kennis van MySQL).
 • Ik zou pleiten voor een lean and mean look and feel met een beperkt aantal parameters bij het openen van de website, echter wel met een degelijke optie om (historische) data middels een makkelijk configureerbare query op te zoeken

ik ben benieuwd, succes!

Jean-Paul

edit:
en nog een 3e

3. Mooi zou zijn om een configuratiebestand te hebben waarbij je de namen van de database, de tabel die je gebruikt en de namen van de kolommen zelf kunt invullen voor maximale flexibiliteit zodat ik bijvoorbeeld zou kunnen aangeven dat mijn neerslag data in database JP, tabel weer en kolom R te vinden is
« Laatst bewerkt op: 21 december 2019, 11:09:48 door heersje »