Auteur Topic: Lora netwerk  (gelezen 99 keer)

WSParkstad

 • Gebruiker van Leuven-Template
 • Hero Member
 • *
 • Berichten: 280
 • PD4MM QPO
  • Bekijk profiel
  • Weerstation Parkstad
Lora netwerk
« Gepost op: 21 oktober 2018, 10:06:00 »
Goedendag,

Ben mij al een hele tijd aan het oriënteren op het Lora netwerk en dan via TTN, The Things Network.
In Nederland zijn er op dit moment 2 stuks, zover als mijn info gaat, namelijk KPN en TTN.
KPN is in de vorm van abonnement en TTN is door vrijwilligers die een gateway op zetten, heb zelf ook een gateway namelijk de Lorank8
Het werkt allemaal fijn en goed en gebruik zelf nu ook een sensor van ideetron met Temp en Vocht.

Waarom deze keuze voor eventuele uitbreiding is als volg.

Lora gaat heel ver en verbruikt bijna geen stroom, werkt ook daar waar geen WiFi is en fijn voor buiten gebieden.
4G is ook een optie maar stukken duurder en probleem stroom verbruik.
Volgens de heren zou de sensor die ik nu gebruik met 2 penlite's zeker 3 jaar mee werken en dat in een update van 5 minuten, maakt men er 10 van of meer dan gaat het ook langer mee.

Ik hoor al waarom zo moeilijk doen, klopt maar is het eigenlijk niet, nu meet ik in mijn regio 045 thuis, echter zou ik ook een sensor in het centrum willen hebben bij familie of kennissen om daar ook te meten en te vermelden op de website en dus zo eigenlijk een eigen netwerkje opbouwen met sensoren in mijn regio via Lora.

Het fijne ervan is zelf ook dat een sensor bijvoorbeeld ook in Groningen te plaatsen is als daar een Lora netwerk aanwezig is, Lora groeit op dit moment flink en komt door het IoT gebeuren, er komen steeds meer toepassingen van hobby'ist tot overheden.

Een volgende sensor zal een sensor zijn die ingebouwd gaat worden in een klinker in de straat, het is allemaal klein en weinig stroom, om zo de temp van het wegdek te meten voor de strooi diensten en ja die zijn er al klopt, maar leuk om het ook zelf te hebben, meer functie van website weet ik niet maar wel een toegevoegde leuke bruikbare waarde.

Maar goed, men kan hier heel veel oververtellen en Google ook want de toepassingen zullen flink gaan toenemen en niet alleen voor het weer.

Hier is de test opstelling te vinden en ja nog met een sensor: https://cayenne.mydevices.com/shared/5bcc2e8181b1bf1f80a5eb88/project/7f5ada7d-99c3-4264-8e37-452b2ee8b70e

Dit zou heel leuk zijn als dit ook eventueel op een of andere manier ingebouwd kan worden in het Template, denk ik en of het ook mogelijk is dat is ook een vraag.

Wat ook fijn is dat ik er eventueel een sensor op het land geplaatst kan worden zonder moeilijke draden of dure abb. te gebruiken, een doosje met ant. erop en bat. erin en laat maar meten.


Dit gewoon ter info en wie weet wat eruit kan komen en ja een stap in het vreemde echter zie ik hier wel iet svan toekomst in voor Weerstation's, heel gemakkelijk sensoren te plaatsen zonder dure abb. of verbindingen.

Met vriendelijke groet,

Marcel.
E�n zwaluw maakt nog geen zomer.

wvdkuil

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 663
  • Bekijk profiel
  • Template Support
Re: Lora netwerk
« Reactie #1 Gepost op: 21 oktober 2018, 11:03:00 »
. . . ingekort . . .
Dit zou heel leuk zijn als dit ook eventueel op een of andere manier ingebouwd kan worden in het Template, denk ik en of het ook mogelijk is dat is ook een vraag.
. . . ingekort . . .
@marcel
Het HWA forum heeft dit soort berichten nodig om te overleven. Dus als het een interessante discussie gaat worden hoort het daar thuis.
En alle informatie kan altijd op een website worden afgebeeld. Bij een template gaat dat vaak via de "newPage.php"

@all
Deze leuke mededeling is op het verkeerde forum terecht gekomen.
Dit hoort op heel andere fora besproken te worden, bijvoorbeeld het HWA forum.

SENSORS
Meten van alles, laden soms zelf hun metingen op naar websites, of hebben een programma nodig om de gemeten waardes te "masseren" en geschikt te maken voor verder gebruik .
Vaak zijn individuele sensors samengevoegd, bijvoorbeeld bij een weer-station.
En sommige weer-stations laden zelfstandig hun gegevens op naar bijvoorbeeld weather-underground.

WEER-PROGRAMMA
De meeste weer-sensors-station hebben een weer-programma nodig om de gemeten en "gemasseerde" gegevens op te laden.
Bijvoorbeeld Weather-Display verwerkt gelijktijdig gegevens van een weer-station, een AIR-quality sensor, de nabij gelegen METAR en nog veel meer.  Al die gegevens kunnen op meerdere manieren naar een website worden opgeladen.

TEMPLATES
De bedoeling van een template is om informatie die van anderen beschikbaar komt, op een nette manier af te beelden. Vaak in meerdere talen, meerdere meeteenheden, voor meerdere weer-programma's enzovoort.
Voor zover ik weet, bestaat er geen template die zelf de informatie van sensors ophaalt.  Dat kan ook niet omdat de template willekeurig ergens op de wereld werkt, terwijl de informatie van de sensors alleen zeer lokaal  beschikbaar is.

SAMENVATTEND
Dit forum gaat alleen nog over templates en bij voorkeur alleen over de Leuven-Template&scripts.  Deze discussie gaat over heel andere interessante zaken. Dus in dit forum: slotje erop.

Wim
« Laatst bewerkt op: 21 oktober 2018, 11:22:44 door wvdkuil »
Vantage VUE / MB-Nano https://weer.sluispark.be/
Vantage VP2 / USB logger / Meteobridge https://www.weerstation-herent.be/

Support Leuven-Template at  https://support.leuven-template.eu/
Support PWS_Dashboard (HWS-Template) http://pwsdashboard.com/